کریپتوکارنسی اساسا مانند همان ارزهای الکترونیکی، مثل وبمانی یا پیپال است. این بدان معناست که همان مشکلاتی که در سیستمهای پرداخت الکترونیکی کلاسیک وجود دارد، در ارزهای دیجیتال نیز تجربه میشود.
فهرست مطالب
با این حال، اصول عملیاتی خاص ارزهای دیجیتال ممکن است آزاردهندهتر باشند و احتمال بروز مشکلات را افزایش دهند. علاوه بر این، برخی از خطرات ارزهای دیجیتال از این اصول کاری ناشی میشود؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه با ما در ابزار ترید همراه باشید.
برخی از این خطرات ارزهای دیجیتال عبارتند از:
اطلاعات پرداخت گمراه کننده و فیشینگ
بیایید مقاله خود را با مشکلات رایجی مانند سرقتهای قدیمی شروع کنیم. به عنوان مثال، ارسال پول برای یک دوست را تصور کنید. شما آدرس کیف پول را به درستی کپی میکنید، اما یک بدافزار آدرس موجود در کلیپ بورد را با آدرس دیگری جایگزین میکند . همه کاربران به اندازه کافی مراقب نیستند که آدرس را پس از کپی کردن دوباره چک کنند. به خصوص اگر آدرس از کاراکترهای طولانی و پیچیده تشکیل شده باشد!
بیایید فیشینگ را به عنوان مثال دوم در نظر بگیریم. همانند پول الکترونیکی معمولی، کاربران ارزهای دیجیتال را میتوان فریب داد تا کیف پولهای رمزنگاری خود را بارگیری کنند و رمز عبور خود را با هدایت شدن به یک سایت فیشینگ وارد کنند.
البته کاربران سنتی بانکها یا سیستمهای پرداخت نیز از دست دزدان سایبری در امان نیستند. اما در یک سیستم سنتی، شانس بیشتری برای لغو انتقال دارید. با این حال، در ارزهای دیجیتال، ممکن است مجبور شوید به سازمان ملل شکایت کنید. بنابراین آنچه در بلاک چین اتفاق میافتد روی بلاک چین باقی میماند.
هک نقطه پرداخت، از خطرات ارزهای دیجیتال
حتی استفاده از یک نقطه پرداخت واقعی با آدرس مناسب میتواند باعث ضرر شما شود. در ژوئن 2017، محبوبترین کیف پول وب برای ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک، با آدرس اصلی classicetherwallet.com، ناگهان شروع به سرقت وجوه از کیف پول کاربران خود کرد.
بعدا مشخص شد که هکرها از روشهای مهندسی اجتماعی استفاده کردهاند تا ارائهدهنده میزبانی را متقاعد کنند که مالکان واقعی دامنه هستند. هنگامی که مهاجمان دسترسی پیدا کردند، شروع به متوقف کردن جریان نقدی کردند.
خوشبختانه، هکرها نتوانستند از یک استراتژی خوب استفاده کنند. آنها با مبادله گیرندگان خیلی سریع به خود خیانت کردند و توانستند در عرض چند ساعت فقط 300000 دلار سرقت کنند. اگر آنها کیفها را جمع کرده و مدتی بیشتر منتظر میماندند، برای مدت طولانیتری کشف نمیشدند و آسیب بیشتری به بار میآوردند.
در واقع، خدمات مالی کلاسیک نیز میتوانند در معرض چنین حملاتی قرار گیرند. به عنوان مثال، هکرها موفق شدند امسال یک بانک را در برزیل به طور کامل تصرف کنند.
خطای آدرس کاربر
یکی از خطرات ارزهای دیجیتال، از دست دادن پول به دلیل خطا در آدرسی که پول در آن منتقل میشود.
در اتریوم، اگر آخرین رقم آدرس کپی نشود، پول ناپدید میشود یا به جایی که باید برود میرود، اما مقدار آن میتواند تا 256 برابر افزایش یابد.
این مشکل با بیت کوین که دارای ویژگی تایید آدرس داخلی در سیستم خود است، رخ نمیدهد. اما در بیت کوین این احتمال وجود دارد که پول خود را برای یک گیرنده مرموز ارسال کنید.
گم شدن فایل کیف پول
یکی دیگر از مشکلات رایج و خطرات ارزهای دیجیتال، گم شدن یا سرقت کیف پول است. اکثر کاربران فایلهای کیف پول رمزنگاری خود را در رایانه شخصی خود ذخیره میکنند. بنابراین، فایل ممکن است به سرقت رود یا در صورت خرابی هارد دیسک به کلی از بین برود.
بنابراین اکثر کاربران پیشرفته یک کپی از کلیدهای خصوصی خود تهیه میکنند و کیف پول سخت افزاری USB را خریداری میکنند. با این حال، تعداد این گونه کاربران کم است.
پول الکترونیکی “مرکزی” نسبت به گذشته وضعیت بسیار بهتری دارد. بانکداری اینترنتی عموماً از تأیید دو مرحله ای و تأیید انتقال با استفاده از پیامک و رمزهای یکبار مصرف استفاده میکند. همچنین، وقتی صحبت از موسسات یا مقادیر زیاد میشود، USB اجباری میشود.
ICOهای ناامن؛ رایجترین خطرات ارزهای دیجیتال
یکی از رایجترین خطرات ارزهای دیجیتال، سرمایهگذاری در پروژههای مرتبط با بلاک چین یا ارزهای دیجیتال از سال 2017 در بین دارندگان ارزهای دیجیتال بسیار محبوب شده است. به این گونه پروژههای جمعآوری سرمایه، ICO (پیشنهاد اولیه سکه) میگویند.
در نتیجه، استفاده از ارزهای رمزنگاری شده، جمعآوری مبالغ هنگفتی را تنها با اتصال به اینترنت آسان کرده است. بیش از 1.7 میلیارد دلار سرمایه از طریق ICOها در سال 2017 جمعآوری شد. سرمایهگذاران همچنان خوشبین هستند، اگرچه اکثر پروژهها تاکنون موفق نبودهاند.
خب، مشکل چیست؟ مشکل اینجاست که بازار ارزهای دیجیتال هنوز تنظیم نشده است. هیچ اطمینانی جز مکانیسمهای ارزیابی ریسک و صحبتهای افرادی که پروژه را انجام دادهاند وجود ندارد که سرمایهگذاری شما سود خواهد داشت.
جعل آدرس کاربر
گاهی اوقات یکی از خطرات ارزهای دیجیتال که طرح سرقت پول میتواند بسیار سادهتر باشد. جمع آوری کمک مالی در ICO معمولاً در یک زمان مشخص شروع میشود و زمانی که مبلغ مورد نیاز جمعآوری میشود به پایان میرسد. زمانی که ضرب الاجل شروع میشود، آدرس مجموعه در وب سایت پروژه منتشر میشود (لازم به انتشار نیست، اما این رویه عمومی است).
به محض شروع دوره جمعآوری در طول یک ICO، یک هکر به وب سایت پروژه دسترسی پیدا کرد و آدرس را به آدرس خود تغییر داد . در مدت یک ساعت، 8 میلیون دلار از 2000 شرکت کننده جمعآوری شد. بعداً اعلام شد که آدرس جعلی بوده است. اما حتی این نیز مانع از سرمایهگذاران مشتاق ارزهای دیجیتال نشده است. بسیاری از سرمایهگذاران به انتقال پول به همان آدرس جعلی ادامه دادند و هکر در آن روز 2 میلیون دلار جمعآوری کرد.
نکاتی برای مصون ماندن سرمایه گذاران، از خطرات ارزهای دیجیتال
چگونه میتوانید از خطرات ارزهای دیجیتال جلوگیری کنید؟ ما چند نکته داریم که میتواند به شما کمک کند.
- ابتدا، همیشه آدرس کیفپول وب را تأیید کنید و روی پیوندهای بانکداری اینترنتی یا کیفپول وب کلیک نکنید.
- قبل از ارسال پول، آدرس گیرنده (حداقل اولین و آخرین کاراکتر)، مبلغ ارسال شده و مبلغ کارمزد مربوط به تراکنش را دوباره چک کنید.
- یک عبارت یادآوری بنویسید که در صورت گم کردن یا فراموش کردن رمز عبور، به شما کمک میکند کیفپول رمزنگاری خود را بازیابی کنید.
- به یاد داشته باشید که سرمایهگذاری در کریپتو همیشه خطرناک است. بیش از چیزی که آماده از دست دادن هستید سرمایهگذاری نکنید. سرمایهگذاریهای خود را متنوع کنید.
- از کیفپولهای سخت افزاری برای ارزهای دیجیتال استفاده کنید.
- برای محافظت از دستگاههایی که برای تراکنشهایی مانند دسترسی به کیفپولهای رمزنگاریشده و مبادله ارزهای دیجیتال استفاده میکنید، از محافظت آنتیویروس با کیفیت بالا استفاده کنید.
سوالات متداول
چگونه میتوانید از خطرات ارزهای دیجیتال جلوگیری کنید؟
۱. بر روی لینکهای غیرمعمول که با وعده همراه است کلیک نکنید
۲. آدرس مقصد را حتما چک کنید
۳. سعی کنید از تمام توان امنیت نرمافزارهای مالی همانند two-step verification استفاده کنید
۴. هیچ وقت بر روی یک ارز سرمایهگذاری نکنید
۵. سعی کنید سبد سرمایهگذاری خود را تعدیل کنید و تنها ارزهای پر ریسک را داخلش قرار ندهید
۶. در صورتی که قصد نگهداری ارز دیجیتال با حجم بالا دارید حتما از کیف پول سخت افزاری استفاده کنید
چرا ارزهای دیجیتال خطرات بیشتری نسبت به سایر بازارهای مال دارند؟
بازار و به صورت کلی دنیای ارزهای دیجیتال به دلیل اینکه غیرمتمرکز است و ذاتا اطلاعات هویتی شخصی داخل آن تحت نظارت هیچ نهاد دولتی و حکومتی نیست بهترین بستر برای حفظ حریم خصوصی افراد است که از این قابلیت کلاهبرداران و کسانی که فعالیت های غیرقانونی میکنند بسیار استقبال کرده و همین امر سبب میشود که خطرات ارزهای دیجیتال نسبت به سایرین بیشتر باشد.