WEB 3 مفهوم جدیدی از اینترنت است که مبتنی بر عدم تمرکز، عدم وجود یک بدنه کنترل و سانسور خواهد بود. این تفاوت اصلی بین نسخه فعلی اینترنت (وب 2.0) و WEB 3 (وب 3.0) است.
فهرست مطالب
تاریخچه نسل های مختلف وب
وب 1.0
اولین نسخه اینترنت – Web 1.0 – در اصل فقط مجموعه ای از سایتهای ثابت با اطلاعات محدود بود. که با استفاده از آنها، بشر میتوانست کتاب دانلود کند، مقاله بخواند، اخبار تماشا کنند و موسیقی و فیلم مورد علاقه خود را دانلود کند.
وب 2.0، اینترنتی برای کاربران
از سال 2003، اینترنت به سطح کیفی متفاوتی رفته است، به وب 2.0 ! تفاوت آن با Web 1.0 اول از همه در ظاهر شبکههای اجتماعی بود. شبکههای اجتماعی امکان ارسال محتوا را نه تنها به مدیران وبسایتها و صاحبان منابع، بلکه به کاربران عادی شبکه نیز میدادند. مردم فرصت صحبت کردن با یکدیگر را در این شبکهها یافتند. با این حال، در این شبکهها نیز مردم آزادی مطلق را ندارند، زیرا به هر طریقی اکنون باید با سرورها تعامل داشته باشند.
یعنی، یک معماری “مشتری-سرور” وجود دارد. هنگامی که مشتری به سرور دسترسی پیدا میکند، سرور یک پاسخ صادر میکند یا دادههای وارد شده توسط کاربر را ثبت میکند. سرورها نیز متعلق به شرکتها و افراد مختلف هستند. شرکتها خط مشی منحصر به خود را دارند. به عبارت دیگر، وب 2.0 آزادی بیان کاربران را تا حدودی محدود میکند.
وقتی در مورد کاستیهای وب 2.0 صحبت میکنیم، باید درک کنید که این کاستیها نه تنها در شبکههای اجتماعی، بلکه در سایر زمینههای اینترنت نیز وجود دارد. از تجارت آنلاین (آمازون، علی بابا) گرفته تا موتورهای جستجو (گوگل، یاندکس)، مرورگرها و حتی سیستم عامل ویندوز، اندروید، iOS. بنابراین، کاستیهای آشکاری در وب 2.0 وجود دارد که باید برطرف شود و برای کاربران بسیار آزاردهنده است.
بارزترین معایب وب 2.0 عبارتند از:
- سرعت نسبتا پایین خدمات (حتی با در نظر گرفتن توسعه شبکههای تلفنهمراه).
- انحصار بازار و در نتیجه سانسور و حفرههای امنیتی.
- نقض حریم خصوصی و ارائه اطلاعات شخصی کاربران به اشخاص ثالث.
- تکراری و منحصر به فرد نبودن محتوا.
WEB 3 یک مفهوم جدید است اما هنوز محقق نشده است!
Web 2.0 ممکن است با WEB 3 جایگزین شود. چرا از عبارت “ممکن است” استفاده میکنیم؟ زیرا اولا ، هیچ کس هنوز واقعا نمیداند که آینده WEB 3چه خواهد شد و تفاوت آن با Web 2.0 چیست ! به هر حال ، حتی اصطلاح Web 1.0 فقط با ظهور وب 2.0 ظاهر شد و تعریف واضحی دریافت کرد.
ثانیا، اکنون صحبتهای زیادی در مورد تمرکززدایی و استفاده از بلاک چین وجود دارد. با این حال، اینکه واقعا WEB 3 چگونه خواهد بود. و اینکه آیا کاربران عادی میخواهند به یک بلاک چین نامفهوم و هر چیزی که با آن مرتبط است سوئیچ کنند، هنوز ناشناخته است.
به زبانی کوتاه و قابل فهم، WEB 3 چنین اینترنتی است که نه بر روی سرورهای جداگانه ای که در یک مکان خاص قرار دارند و متعلق به افراد یا شرکتهای خاصی هستند، بلکه در کامپیوترهای جداگانه و بر روی دستگاههای خود کاربران، کار میکند. بنابراین WEB 3 ، بر خلاف وب 2.0 ، در تئوری به شما این امکان را میدهد از خدماتی استفاده کنید که در همه جا و هیچ کجا به طور همزمان قرار دارند!
مزایای WEB 3
وقتی در مورد اینترنت جدید صحبت میکنیم، باید به نوآوریهایی که با خود میآورد توجه کنیم.
البته، ایده تمرکززدایی به منصه ظهور میرسد. اما این تنها مزیت WEB 3 جدید نیست. علاوه بر نبودِ مقررات مرکزی، راهحلهای بلاک چین مزایای بسیار دیگری نیز دارند. به عنوان مثال، تمام تعاملات و تمام دادههای موجود در شبکه را میتوان نشانه گذاری کرد. این امر اجازه میدهد:
محتوا را علامت گذاری کنید تا یک ویژگی منحصر به فرد به آن اختصاص دهید. این قابلیت، به شما امکان میدهد با چندین نسخه از یک اطلاعات مقابله کنید. پیدا کردن منبع اصلی آسانتر خواهد بود و در راستای جستجوی محتوای اصلی، در زمان صرفه جویی میشود.
از فرصتهای جدید برای کسب درآمد آنلاین استفاده کنید. این امر هم در مورد دریافت حق امتیاز توسط نویسندگان مقالات، ویدئوها و غیره و هم در مورد پاداش دادن به کاربران فقط برای مشاهده و خواندن محتوا صدق میکند.
ایده تمرکززدایی راه را برای بسیاری از تولیدکنندگان محتوا و وبلاگ نویسان بدون نیاز به دادههای شخصی در ازای آن، باز میکند. و این به نوبه خود به شما امکان میدهد ناشناس بودن و حریم خصوصی را در شبکه حفظ کنید.
یک شبکه توزیع شده همچنین به شما امکان میدهد تا قدرت دستگاههای خود را با سایر کاربران به اشتراک بگذارید، که سرعت کلی شبکه را افزایش میدهد.
به طور خلاصه میتوان از مزایای WEB 3 (وب 3.0) به شرح زیر نام برد:
- عدم وجود مقررات مرکزی در برنامههای کاربردی؛
- سانسور کمتر و آزادی بیشتر در اظهارات کاربران.
- از آنجایی که برنامهها در گرههای غیرمتمرکز میزبانی میشوند، هک آنها تقریبا غیرممکن است و به عملکرد هیچ یک از سرورهای فیزیکی وابسته نیستند.
- فرصتهایی برای کسب درآمد از حضور در شبکههای اجتماعی، هم برای اپراتورهای برنامه و هم برای خود کاربران.
مشکلات موجود در مسیر تبدیل شدن به WEB 3
علاوه بر تمام لذتهایی که اینترنت جدید ارائه خواهد کرد. مشکلاتی نیز وجود دارد که مانع شکل گیری آن میشود. بنابراین، استقرار یک طرح عملیات شبکه جدید، که در آن هیچ سروری وجود ندارد، نیاز به تجدید نظر در کل پشته اینترنت و همچنین پروتکل انتقال داده WWW دارد.
چنین غول بزرگی که در واقع اکنون کل جهان و کل اقتصاد جهانی به آن وابسته است، به این راحتی صحنه را ترک نخواهد کرد و پروسه زمانبری خواهد بود.
علاوه بر این، برای تغییر به بلاک چین و WEB 3 ، کاربران عادی باید به کریپتو سوئیچ کنند. (در اینجا ما در مورد ارزهای دیجیتال صحبت نمیکنیم، بلکه در مورد خدمات رمزنگاری صحبت میکنیم).
نیاز به ایجاد کلیدهای رمزنگاری، نصب DApps بر روی دستگاههای خود، آشنایی با نحوه کارکرد همه این موارد و غیره وجود خواهد داشت. بسیاری از کاربران ترجیح میدهند که با این کار خود را به زحمت نیندازند، بلکه از رابطهای ساده و قابل فهم استفاده کنند. مثلا در همان فیسبوک یا اینستاگرام.
تنها زمانی که اکثر کاربران به مزایای کامل یک وب غیرمتمرکز پی ببرند (و زمانی که اولین سرویسهای WEB 3 شروع به کار کنند) میتوان در مورد پذیرش مفهوم جدیدی از اینترنت صحبت کرد.
سوالات متداول
نقش اپلیکیشنهای غیر متمرکز در WEB 3 چیست؟
با تمرکززدایی نرمافزارها و وبسایتها در جدیدترین نسل اینترنت، کنترل شرکتهای بزرگ و دولتهای بزرگ بروی آن کمتر شده و دیگر مثل قبل نمیتوانند آن را محدود کنند. به عبارتی دیگر WEB 3 متشکل از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز است.
کاربرد NFT در Web3 چیست؟
در دنیای WEB 3 تمامی افراد این توانایی را دارند که از توکنهای غیرمثلی NFT به عنوان ابزاری به منظور احراز هویت و … استفاده نمایند. به لطف NFT مالکیت هرچیز دیجیتالی امکانپذیر میشود.