فورک یکی از اصطلاحات کاربردی و مهمی است که هر سرمایهگذار بازار ارزهای دیجیتال باید در موردش اطلاعات کسب کند؛ زیرا میتواند تاثیر مستقیمی روی ارزش و آینده یک شبکه و توکن مربوط به آن داشته باشد. بهطور کلی منظور از Fork ایجاد تغییرات در بلاکچین است.
برای انجام این کار، برنامهنویسانی که با زبان شبکه گفتهشده آشنایی کافی دارند، اقدام به بازنویسی کدهای منبع کرده یا بخشهای جدیدی را به آن اضافه میکنند تا مشکلات امنیتی و … برطرف شود. در این مقاله قصد داریم در مورد هاردفورک و سافت فورک اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. اگر به این موضوع علاقهمند هستید، در ادامه با ما همراه شوید.
بررسی مفهوم فورک
به احتمال فراوان این موضوع را میدانید که ایجاد تغییر در شبکه بلاکچین کاری غیر ممکن است و کاربران عادی قادر به انجام آن نیستند. بهطور مثال اندازه هر Block در شبکه بیت کوین یک مگابایت بوده و برای اینکه بتوان آن را استخراج کرد، نیاز به صرف زمانی ده دقیقهای است. حال اگر کسی با فرایند کاری و قوانین موجود مشکل داشته باشد و آنها را ناکارآمد بداند، تنها راه ایجاد تغییرات در کدها یا راهاندازی یک شبکه جدید است.
ازآنجاییکه کدهای هر پروژه در اختیار تمام علاقهمندان به حوزه بلاکچین قرار گرفته و متن باز هستند، شما میتوانید برای بهبود آنها اصلاحات لازم را انجام داده و نسخه بهتری را روانه بازار کنید. با انجام این کار در واقع انشعابی جدید از شبکه ایجاد کردهاید که به آن فورک گفته میشود.
انواع Fork و ویژگیهای آنها
ازآنجاییکه تغییرات به وجود آمده میتوانند کلی یا جزئی باشند، متخصصان آنها را در دو دسته طبقه بندی میکنند. در ادامه توضیحاتی در مورد هر کدام ارائه میدهیم.
هاردفورک
اگر اختلاف نظر شدیدی بین اعضا در مورد ناکارآمدی الگوریتمهای فعلی وجود داشته باشد که با انجام تغییرات جزئی رفع نشود، به احتمال فراوان یک هاردفورک رخ میدهد. موارد اختلاف میتواند در مورد امنیت شبکه، میزان و نحوه توزیع ارز، سرعت تراکنشها و … باشد. در این صورت تنها راهحلی که میتوان از نابودی پروژه جلوگیری کرد، ایجاد یک انشعاب جدید است. با انجام این کار در واقع کدهای بلاکچین بهطور کلی تغییر میکند و دیگر شباهتی با نسخه فعلی ندارد.
توجه داشته باشید که بعد از فورک، تراکنشهای انجام شده در شبکه قبلی فاقد اعتبار در بلاکچین جدید هستند. انواع این انشعابات عبارت هستند از:
- برنامهریزی شده که اکثریت جامعه کاربری با آن موافق هستند و با هدف بهروزرسانی و اضافه کردن قابلیتهای جدید انجام میشود.
- بحث برانگیز که هنگام وجود اختلاف شدید بین اعضا انجام میشود.
سافت فورک
از این اصطلاح زمانی استفاده میشود که تغییرات جزئی در ساختار بلاکچین ایجاد شده باشد. باید بدانید که انجام این بهروزرسانیها توسط کاربران، اختیاری بوده و آنها میتوانند بدون توجه به تغییرات اعمال شده همچنان از خدماتی مثل تایید اعتبار و تراکنش برای پرداختهای خود استفاده کنند. فقط ماینرهایی که این آپدیت را انجام نداده باشند، با مشکل تایید نشدن بلاک مواجه خواهند شد. دو روش کلی برای انجام این کار وجود دارد:
- کاربران و ماینرها اجازه دارند که همچنان از شبکه قبلی استفاده کنند و تغییر را نپذیرند که به آنMiner Activated Soft Fok گفته میشود.
- تمام اعضای شبکه باید در تاریخ مشخص، بهروزرسانی را انجام دهند. در غیر این صورت با مشکل تایید اعتبار بلاک و تراکنش مواجه میشوند که به آن User Activated Soft Forkگفته میشود.
تفاوت هاردفورک و سافت فورک
در بخش قبلی مفهوم انشعاب نرم و سخت را بهطور کامل توضیح دادیم. شاید پس از مطالعه آن هنوز متوجه برخی از تفاوتها نشده باشید. تفاومت هاردفورک و سافت فورک در واقع در میزان تغییراتی است که در الگوریتمها و کدهای یک بلاکچین ایجاد میشود.
اگر تغییرات کلی رخ داده باشد و شبکه جدید، شباهتی به قبل از اصلاحات نداشته باشد، در واقع فورک سخت صورت گرفته و اگر کاربران بهروزرسانیهای انجام شده را انجام ندهند، تراکنشها در شبکه جدید قابل پردازش نیست. این در حالی است که تغییرات اعمال شده در یک انشعاب نرم بسیار جزئی بوده و در برخی از موارد حتی بدون آپدیت کردن شبکه میتوان از خدمات آن به راحتی استفاده کرد.
مزیت انجام Fork در دنیای ارزهای دیجیتال
دلایل مختلفی وجود دارد که اعضای یک شبکه تصمیم به ایجاد تغییرات کلی یا جزئی در ساختار الگوریتمها و کدهای آن میگیرند. در این قسمت به دو مورد از اصلیترین آنها اشاره میکنیم.
افزایش اعتماد کاربران به شبکه
هنگامی که مشکلی برای امنیت شبکه به وجود میآید و هکرها با انجام اقدامات خرابکارانه موفق به سرقت دارایی افراد مختلف میشوند، مدیران پروژه به منظور جلوگیری از سقوط ارزش توکن و اعتبار بلاکچین، آن فورکها را انجام میدهند. بهعنوان مثال زمانی که در سال 2016 چنین اتفاقی برای پروژه اتریوم افتاد و سرمایه بسیاری از تریدرها از بین رفت، اعضا تصمیم گرفتند تا بهروزرسانیهایی را اعمال کنند تا به این وسیله از بروز مجدد مشکل جلوگیری شود.
رفع نواقص و ایرادات
ازآنجاییکه کدهای شبکه توسط انسان نوشته میشود، ممکن است نواقصی در آن وجود داشته باشد که با گذر زمان، مشکلاتی را برای کاربران و اعضا ایجاد کند. به همین دلیل تغییراتی در آن اعمال میشود تا ایرادات احتمالی برطرف شده و پایداری شبکه بیشتر شود. به این نکته توجه داشته باشید که بیشتر بهروزرسانیها به دلیل برطرف کردن نواقص و مشکلات امنیتی انجام میشوند و اکثر آنها در دسته هاردفورکها قرار میگیرند.
جمعبندی
فورک یکی از متداولترین روشهایی است که اعضای یک شبکه از آن به منظور برطرف کردن نواقص و ایرادات احتمالی استفاده میکنند. حال اگر مشکلات شناسایی شده جزئی باشد، انشعاب نرم صورت میگیرد و اگر اشکالات جدی باشد، باید فورک سخت انجام شود.
منبع:
https://wallex.ir/blog/فورک-چیست؟-تفاوت-هارد-فورک-hardfork-و-سافت-فور/
وبسایت ابزار ترید این مقاله را به منظور حمایت از کسب و کارها منتشر شده است و تنها به عنوان یک نقطه نظر فنی ارائه شده است، این به هیچ وجه به معنای تایید یا تضمین این مطلب نمیباشد.