ارزهای دیجیتال در دنیای امروز به سرعت جایگاه ویژهای پیدا کردهاند. شاید یکی از شناختهشدهترین آنها بیت کوین باشد؛ اما در سالهای اخیر رقیبان جدیدی مانند ریپل (XRP) سر برآوردهاند که با وعده بهبود مشکلات موجود و ارائه سرویسهای کارآمدتر، سعی در جلب توجه صنعت مالی و بانکی دارند. قیمت ریپل در سالهای اخیر تغییرات قابلتوجهی داشته است. آیا واقعا تحلیل ریپل از شرایط، درست از آب در خواهد آمد؟ با ما همراه باشید تا در ادامه با معرفی ریپل و تحلیل نقاط قوت و ضعف آن به این سؤال پاسخ دهیم.
معرفی ریپل و تفاوت آن با ارز دیجیتال ریپل
ریپل یک سیستم تبادل پرداخت دیجیتال بینالمللی است که هدف آن تسهیل، کاهش زمان، هزینه معاملات و حوالههای مالی بین بانکها، مؤسسات مالی و شرکتها در سراسر جهان است. پلتفرم ریپل بر پایه یک شبکه توزیعشده و پروتکلی باز بنا شده و سود آن از محل کارمزد اندکی است که برای انجام معاملات و تراکنشها از کاربران دریافت میکند. قیمت ریپل در بازارهای مالی دنیا در نوسان است.. XRP هم ارز دیجیتال بومی و ذاتی پلتفرم ریپل است که در سرتاسر شبکه برای تسویه معاملات و تسهیل جریان پول بهکار میرود.
تفاوت عمده XRP با خود پلتفرم و پروتکل تحتالشعاعی ریپل در این است که تنها از طریق سرمایهگذاری و خرید ریپل است که میتوان به نوعی در اکوسیستم ریپل سهیم شد، درحالیکه خود پلتفرم، برای انجام معاملات بانکی و حوالههای بینالمللی پول به این ارز دیجیتال نیاز ندارد. هدف از توسعه XRP نیز ارائه یک مکانیسم پرداخت ارزان و سریع برای انتقال داراییها در قالب یک لایه روی پلتفرم بلاکچین غیرمتمرکز ریپل بوده است. قیمت ریپل بر این پرداخت تاثیر بهسزایی دارد.
طرز کار شبکه ریپل
شبکه ریپل از یک فناوری بلاکچین مبتنی بر دفتر کل توزیعشده استفاده میکند که بر اساس مکانیسم اجماع گروهی برای تأیید تراکنشها عمل میکند. این شبکه برخلاف بلاکچینهای معروف مانند بیتکوین بر مبنای ماینینگ کار نمیکند، بلکه تعدادی سرور اعتبار سنجی (150 سرور) در سراسر جهان وجود دارد که تراکنشها را بررسی و آنها را از طریق مکانیسم اجماع به تأیید میرسانند. تراکنشهای تأیید شده به صورت دائمی ثبت و ضبط میشوند. قوانین این اجماع را پروتکل XRP کنترل میکند. با این فناوری، ریپل سرعت بسیار بالایی برای تسویه نهایی هر تراکنش دارد و میتواند روزانه تا 50 هزار تراکنش را پردازش کند.
عمدهترین تفاوتهای شبکه ریپل با شبکه بیت کوین
شبکه ریپل برخلاف بیت کوین، مبتنی بر بلاکچین نیست و از مکانیسم اجماع گروهی سرورهای اعتبارسنج برای تأیید تراکنشها استفاده میکند. هدف اصلی ریپل نیز تسهیل و تسریع پرداختهای بینالمللی بین بانکها و مؤسسات مالی است، درحالیکه بیت کوین برای پرداختهای غیرمتمرکز همتابههمتا طراحی شده است. ریپل توانایی پردازش بیش از 1500 تراکنش در ثانیه را دارد که سرعت بسیار بالاتری نسبت به 3-7 تراکنش در ثانیه بیت کوین است. ریپل همچنین از مکانیسم مشخص و کنترلشدهای برای عرضه توکن XRP استفاده میکند و آن را از قبل استخراج کرده است که همین امر تأثیر بهسزایی بر قیمت ریپل دارد.
شبکه ریپلنت و کاربرد آن برای بانکها و مؤسسات مالی
ریپلنت یک شبکه جهانی پرداخت، متشکل از بانکها، مؤسسات مالی و شرکتهای فناوری است که با هدف بهبود و ارتقای سرعت، امنیت و کاهش هزینههای مبادلات مالی بینالمللی با استفاده از زیرساختها و راهکارهای ارائهشده توسط شرکت Ripple ایجاد شده است. در این شبکه از ارز دیجیتال XRP بهعنوان یک پل ارتباطی بین شبکههای مختلف پرداخت و همچنین بین انواع ارزهای فیات و دیجیتال استفاده میشود.
بانکها و مؤسسات مالی میتوانند با پیوستن به شبکه ریپلنت و بهرهمندی از خدمات آن، زمان و هزینه مبادلات مالی و پرداختهای بینالمللی خود را به میزان قابلتوجهی کاهش دهند. همچنین این شبکه با حذف نیاز به وجوه ارزی ذخیرهشده پیشین در بانکهای مقصد، مسئله نقدشوندگی را برای آنها مرتفع میسازد. علاوهبراین، امکان انتقال فوری و در زمان واقعی پرداختها از طریق XRP و همچنین قیمت ریپل از دیگر مزایای ریپلنت به شمار میرود.
مزایا و معایب استفاده از تکنولوژی ریپل
از مزایای اصلی تکنولوژی ریپل و ارز دیجیتال XRP میتوان به سرعت بسیار بالای انجام تراکنشها، هزینه انتقال پایین پول، امنیت و شفافیت زیاد شبکه، کارایی بالا و مقیاسپذیری در حجمهای بزرگ معاملات مالی، دسترسی و اتصال آسان به شبکههای موجود پرداخت و همچنین پشتیبانی گسترده از انواع مختلف ارزهای فیات و دیجیتال اشاره کرد؛ همچنین قیمت ریپل در بازار دارای نوساناتی بوده است. همه این ویژگیها باعث شده تا تعداد زیادی از بانکها و سازمانهای مالی بزرگ در سراسر دنیا به سمت بهکارگیری این تکنولوژی روی بیاورند.
از سوی دیگر، ریپل دارای برخی معایب نیز هست. از آن جمله میتوان به متمرکز بودن و کنترل بیش از ۶۰ درصد از کل عرضه XRP توسط شرکت Ripple اشاره کرد که باعث انتقادات زیادی شده است. عدم شفافیت کافی در سیاستها و مکانیسم عرضه XRP، رقابت سخت با راهکارهای مشابه مانند Stellar، در معرض خطر بودن سرمایهگذاری به دلیل انتقادات نهادهای نظارتی مانند SEC و ضعفهای احتمالی امنیتی به دلیل متنباز بودن شبکه و همچنین تأثیرپذیری قیمت ریپل از این موارد، از دیگر معایب تکنولوژی ریپل به شمار میروند.
روشهای خرید و فروش ریپل
برای خرید ارز دیجیتال ریپل یا XRP، میتوان از طریق صرافی ارز دیجیتال و بازارهای معتبر ارز دیجیتال اقدام کرد. رایجترین روش برای خرید ریپل به این صورت است که ابتدا خرید ارز دیجیتال تتر یا دیگر ارزها را انجام دهید و سپس در صرافیهایی مانند Binance یا Bittrex، آن ارز را به ریپل تبدیل کنید.
فروش ریپل نیز به همین شکل و با تحلیل قیمت ریپل و از طریق همان صرافی ارز دیجیتال امکانپذیر است؛ به این ترتیب که XRP فروخته شده و معادل آن به ارزهای رایج مانند دلار یا بیتکوین تبدیل میشود.
نتیجهگیری
ریپل (XRP) یک سیستم نوین پرداخت بینالمللی بر پایه فناوری بلاکچین است که با هدف تسریع، ارزانسازی و بهبود امنیت مبادلات مالی بانکها و مؤسسات مالی طراحی و توسعه یافته است. ویژگیهایی همچون سرعت بالای تراکنش، هزینه پایین، مقیاسپذیری و امکان اتصال به سامانههای پرداخت موجود، باعث شده ریپل مورد استقبال گستردهای از سوی بانکها و شرکتهای بزرگ مالی در سطح بینالملل قرار بگیرد. البته این سیستم معایبی نیز دارد که مهمترین آنها عدم تمرکز کافی و کنترل بیش از 60 درصد عرضه XRP، توسط شرکت Ripple است که با انتقاداتی همراه بوده است. با این وجود، ریپل یکی از پیشروترین و محبوبترین سیستمهای پرداخت دیجیتال در دنیا محسوب میشود.
لازم به ذکر است که متن محتوا هیچگونه پیشنهادی به خرید ریپل و سرمایهگذاری روی آن نبوده، هر گونه معامله و سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال باید توسط افراد آموزشدیده و باتجربه انجام شود.
وبسایت ابزار ترید این مقاله را به منظور حمایت از کسب و کارها منتشر شده است و تنها به عنوان یک نقطه نظر فنی ارائه شده است، این به هیچ وجه به معنای تایید یا تضمین این مطلب نمیباشد.